Компанията-майка на Facebook – Meta, може да се

...
    Компанията-майка на Facebook – Meta, може да се
Коментари Харесай

Плащаме ли с данни? Италия погна Meta за данъци за стотици милиони

    Компанията-майка на Фейсбук – Meta, може да се окаже притисната да заплати налози в размер на 870 млн. евро в Италия, откакто локалната прокуратурата е почнала следствие против нея, оповестява Reuters, като се базира на локално издание.    Разследването е стартирано от магистратите в Милано по искане на Европейската прокуратура. Тя се е обърнала към италианската финансова полиция Guardia di Finanza и Италианската организация по приходите с искане да ревизират дали има случаи, в които потребителите са били задължавани да заплащат някакви такси.    " Категорично не сме съгласни с концепцията, че даването на достъп до онлайн платформи на потребителите би трябвало да се полза с Данък добавена стойност ", разясняват от Meta пред Reuters, като прибавят, че одобряват съществено данъчните си отговорности, заплащат всички налози, изисквани от страните, в които работят, и са подготвени да окажат цялостно подпомагане на управляващите.   Данните като такса    Новината за административната данъчна инспекция в Meta от страна на италианските управляващи е оповестена за първи път в сряда от италианския всекидневник Il Fatto Quotidiano.    Изданието цитира свои източници, съгласно които проверяващите считат, че безплатното участие в платформите на Meta се дава в подмяна на достъп до потребителски данни и следва да се класифицира като продан на услуги, заради което предстои на облагане с Данък добавена стойност.   

Италианската данъчна полиция и организацията по приходите на страната са построили изчислителен модел, съгласно който Meta би трябвало да заплати към 220 млн. евро налог върху продажбите в Италия през 2021 година Цифрата набъбва съществено, в случай че се върнем до 2015 година Изчисленията сочат 870 млн. евро. 
Най-същественият миг в това следствие, считат анализаторите, е установяването на връзка сред свободния достъп и прехвърлянето на данни като облагаема договорка. Ако такава бъде потвърдена в съда, това може да има последствия за доста мултинационални компании, опериращи на територията на Европа.    Reuters обаче подчертава, че Meta не вижда директна връзка сред данните, предоставяни от потребителите, и техния достъп до платформата, а без такава връзка няма по какъв начин да се дължи Данък добавена стойност.    Иначе, компанията има две направления за деяние - да реши да одобри резултатите от следствието и да заплати желаната сума, или да я оспори и да стартира административно дело против нея. А прокуратурата в Милано към този момент има опит в това отношение, откакто в последните години е почнала няколко данъчни следствия против мултинационални софтуерни компании като Гугъл и Apple.    Обикновено, откакто бъде реализирано съглашение за заплащане, наказателното следствие се приключва, показват още от Reuters.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР